Spaghetti Carbonara
Het recept om een klassieke spaghetti carbonara te maken.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
  • 400gram spaghettilinguini werken prima in dit recept
  • 175gram gerookte pancettaeen stuk, zonder zwoerd of beter guanciale (kinnebak spek)
  • 2eetlepels olijfolieextra vergine
  • 3teentjes knoflookliefst rode, genipperd
  • 4eetlepels peterseliebladpeterselie
  • 3 eierengrote, bio natuurlijk. Losgeroerd
  • 50gram belegen pecorinogeraspt, Sardijnse, of 30 gram pecorino en 20 gram parmezaanse kaas
Instructies
  1. Breng in een grote pan 5 liter water aan de kook met 8-9 theelepels zout. Kook de spaghetti hierin beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Italianen zouten het water zo zout als de zee! Ikzelf gebruik de verhouding: 100 gram pasta, 1 liter water en 10 gram zout.
  2. Snijd de pancetta intussen in kleine reepjes van 0.5 cm. Verhit een grote, diepe koekenpan op matig tot hoog vuur, voeg de olie en pancetta toe en bak deze tot ze licht kleuren. Voeg de knoflook en peterselie toe, bak alles nog enkele tellen en neem dan de pan van het vuur. Op de foto een stuk wangspek (guanciale) van het ras Mora Romagnola. Biologisch en natuurlijk met Slowfood erkenning.
  3. Giet de spaghetti goed af en schep hem in de koekenpan met de pancetta, knoflook en peterselie. Voeg de los geroerde eieren en de helft van de geraspte kaas toe en schep alles goed om. Voeg een beetje zout en zwarte peper naar smaak toe. Door de hitte van de pasta worden de eieren net gaar, maar blijven ze zacht en romig. Serveer de spaghetti direct in voorverwarmde kommen en strooi de rest van de kaas erover.
Notities

Dit recept van spaghetti carbonara is van Rick Stein.

Dit is een recept zonder room. Wat de smaak ten goede komt. Alleen pecorino, zonder parmezaanze kaas, maakt de saus pittiger.