Menu

Duurzaam

Casa Calénc is een voorbeeld van duurzaam bouwen en leven. Casa Calénc moest na de renovatie een duurzaam huis worden met een minimale ecologische voetafdruk. Niet alleen wat betreft de gebruikte bouwmaterialen, maar ook wat betreft het gebruik van schone energie en hergebruik van materialen. We leven nu met onze gasten in een huis dat voor ongeveer 90 % haar eigen energie produceert en regenwater gebruikt voor de WC’s, het zwembad en de (groente) tuin. En daar zijn we best rots op.

Duurzaam bouwen en wonen

DSCN4561 (1)De stenen werden eeuwen geleden met de hand op elkaar gestapeld. How sustainable is that? En dat is zo gebleven bij de herbouw in 2008 en 2009. Eigentijdse duurzaamheid hebben we toegevoegd bij de renovatie van Casa Calénc. Materialen zijn hergebruikt en zo nodig lokaal gekocht. De vakantie appartementen zijn daardoor uniek. Hun aangename  inrichting verhoogt het Italiaanse vakantiegevoel door het samengaan van eeuwenoude robuustheid en eigentijdse luxe.

De meeste energie die we gebruiken, is duurzaam geproduceerd. Geproduceerd met eigen zonnepanelen die elektriciteit produceren en thermopanelen die warmwater produceren. Bij Casa Calénc kun je met een goed gevoel de koelkast, de afwasmachine en de oven gebruiken. Of de WC doorspoelen. Een plons in het zwembad hoeft je niet te verontrusten, want de pompinstallaties draaien op schone energie en bij het onderhoud is het gebruik van chemicaliën doordacht.

Het door de zon verwarmde water wordt gebruikt voor de douches en de keukens en de verwarming van het huis. Vloerverwarming en muurverwarming zijn toegepast. Overtollig warm water gebruiken we  in het voor- en najaar voor de verwarming van het zwembad. Het regenwater wordt verzameld in ondergrondse vaten en wordt hergebruikt als spoelwater voor de toiletten, voor het bijvullen van het zwembad en om de tuin en groentetuin water te geven.

We zijn zorgvuldig omgegaan met de omgeving en met onze tuin. Onze tuin is landschappelijk ingepast en de rommelige randbegroeiïng van bomen en heesters is niet gekapt. Een oase voor vogels, amfibieën en vlinders. De nieuwe aanplant is een mix van streekeigen bomen en vruchtbomen. Het grasveld is ingezaaid met een mengsel van graszaden, die weinig water en mest nodig hebben. Dus minder vaak sproeien en maaien. Onze groentetuin is biologisch en onze eigen tomaten en sla smaken drie keer zo lekker. Elk voorjaar komt er een verse compostlaag overheen en inmiddels zijn er weer wormen om de tuingrond rul te maken. Kakelverse eieren? Een drietal kippen leggen eitjes in hun leghokje verscholen in de halfschaduw van een oude vijg.

De handpomp werkt weer en pompt koel water uit een oude waterput omhoog. In de schaduw van de vlieren is het een heerlijke plek om je in vroeger tijden te wanen.